Saturday, November 08, 2008

Να που φτάσαμε και στο Βραβείο Αναγνωστών 2008. Σας παραθέτω το δελτίο τύπου, έτσι όπως το αντέγραψα από το blog της Πασχαλίας Τραυλού η οποία όπως θα δείτε είναι και υποψήφια. Μέχρι εδώ τα απλά.

Για λόγους δεοντολογίας έβαλα όλο το δελτίο τύπου, αντί να σας ζητήσω να ψηφίσετε απευθείας την Πασχαλία.  Στο ιδιο αποτέλεσμα όμως θα φτάσουμε: Θα σας ζητήσω να ψηφίσετε το ΒΑ 13 και να στείλετε το μήνυμα στο 54160. Και θα το κάνω για έναν πολύ απλό λόγο.... Μάλλον για δύο πολύ απλούς λόγους.... Πρώτον γιατί αγαπώ και θαυμάζω την Πασχαλία γι αυτό που κάνει, για τον τρόπο που το υποστηρίζει και γιατί ξέρω πόσο πονάει την δουλειά της. Ο δεύτερος λόγος είναι ακόμα πιο απλός: Για την ομάδα! Γιατί πολύ θέλω να δω το βραβείο στις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ! Απλά και ειλικρινά. Όπως πάντα....

Πέρσι έγινε μεγάλη συζήτηση γι αυτό το βραβείο, ίσως γιατί πέρσι το ΕΚΕΒΙ επέλεξε να "πάρει το μπαλάκι" από βιβλιοπώλες (που ξέρουν πάντα τι ζητάει το κοινό και ποια βιβλία αγάπησε) και να το πετάξει σε μια αξιοσημείωτη και αξιόλογη κατά τα άλλα επιτροπή. Απ' ότι ακούστηκε οι φήφοι ήταν λιγότερες γιατί το κοινό δεν ήξερε τα βιβλία που προτάθηκαν. Το πρώτο βραβείο το πήρε ο Α.Μήτσου με τον κύριο Επισκοπάκη και στην έκθεση Θεσσαλονίκης, δήλωσε οτι μέχρι το βραβείο, το βιβλίο είχε πουλήσει 2.000 αντίτυπα, μετά το βραβείο όμως, έφτασε τις 12.000. Έτσι για την ιστορία.... έτσι για τα ευπώλητα που όλοι περιφρονούν, αλλά όλοι θέλουν να φτάσουν. Γιατί το όνειρο ενός συγγραφέα είναι πολύ απλό: Να φτάσει η δουλειά του σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες. Γιατί όπως είπε ο συγγραφέας Πάνος Καρνέζης στην Μπίλιω Τσουκαλά, διαφορετικά οι συγγραφείς δεν θα έγραφαν βιβλία, αλλά θα κρατούσαν ημερολόγιο....

Η Πασχαλία Τραυλού είναι λοιπόν ευπώλητη. Όπως και πολλοί από τους άλλους που δίκαια προτάθηκαν, για να μην παρεξηγηθώ στα καλά καθούμενα. Αλλά εγώ στηρίζω την Πασχαλία (και το εκδοτικό μου σπίτι, είμαι ξεκάθαρη)! Μάχεται χρόνια στο μετερίζι της λογοτεχνίας, έχει ήθος, ποιότητα και κάθε της βιβλίο την βασανίζει, την κάνει να ματώνει για να το φτάσει στην τελειότητα που πάντα αναζητά.Λάτρεψα την Ματζίκα της (όπως και χιλιάδες άλλοι), ερωτεύτηκα το Κλειδωμένο συρτάρι και τώρα μίλησε στην καρδιά μου το βιβλίο της Φτερά από μετάξι. Έντιμη στις προθέσεις της πάντα, ευαίσθητη αλλά και αυστηρή, πρώτα με τον εαυτό της.

Και κάτι ακόμα για τα βιβλία που βρίσκονται στα ευπώλητα (και βάλλονται με την μανιέρα οτι δεν αξίζουν ποιοτικά), σημάδι οτι το βραβείο αναγνωστών δίνεται κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε βδομάδα από τους ανάγνώστες: Κάπου διάβασα, από έναν Ιταλό συγγραφέα , που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή το όνομά του δυστυχώς, οτι η ποιότητα είναι υποκειμενική. Δεν αγαπάμε πάντα την πιο όμορφη γυναίκα ή τον πιο όμορφο άντρα, δεν ερωτευόμαστε μόνο την τελειότητα....

Αυτά τα λίγα είχα να πω και όσοι με ξέρουν (και είναι πολλοί) ξέρουν οτι μιλώ από καρδιάς. Οι υπόλοιποι, ας προσπαθήσουν να με μάθουν πριν με απορρίψουν.... Καλή επιτυχία στην Πασχαλία!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Βραβείο Αναγνωστών 2008
Το κοινό ψηφίζει για το αγαπημένο μυθιστόρημα της χρονιάς
(10 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου)


Για τέταρτη χρονιά οι αναγνώστες παίρνουν τον λόγο και ψηφίζουν το αγαπημένο τους ελληνικό μυθιστόρημα. Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου αρχίζει η ψηφοφορία, που θα αναδείξει το «Βραβείο Αναγνωστών 2008», και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.
Το «Βραβείο Αναγνωστών» είναι ένα λογοτεχνικό βραβείο που αγαπήθηκε και καθιερώθηκε από το αναγνωστικό κοινό, το οποίο βράβευσε την Ευγενία Φακίνου το 2005, τη Ρέα Γαλανάκη το 2006, τον Ανδρέα Μήτσου το 2007.
Και φέτος καλείται να ψηφίσει ένα από τα δέκα ελληνικά μυθιστορήματα της «βραχείας λίστας» που κατήρτισαν με την ψήφο τους τα μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από το σύνολο των 150 που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.
Ανανεωμένος φέτος ο θεσμός του Βραβείου, ανοίγει τα φτερά του για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο της ΕΡΤ που συνεργάζεται στη διοργάνωση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο τα προτεινόμενα βιβλία και τους συγγραφείς τους μέσα από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ.

Φέτος, για πρώτη φορά «μπήκαν στο παιχνίδι» οι 150 Λέσχες Ανάγνωσης, ψηφίζοντας για τη «βραχεία λίστα» των 15 βιβλίων (με αλφαβητική σειρά, από το ονοματεπώνυμο κάθε συγγραφέα) από την οποία καλείται να επιλέξει το κοινό:

· Πανδαιμόνιο του Κώστα Ακρίβου στις εκδόσεις Μεταίχμιο (στείλτε ΒΑ 1 στο 54160)
· Η αηδονόπιτα του Ισίδωρου Ζουργού στις εκδόσεις Πατάκης (στείλτε ΒΑ 2 στο 54160)
· Ανεπίδοτοι έρωτες του Περικλή Κοροβέση στις εκδόσεις Ηλέκτρα (στείλτε ΒΑ 3 στο 54160)
· Η Μαρία των Μογγόλων της Μαριάννας Κορομηλά στις εκδόσεις Πατάκη (στείλτε ΒΑ 4 στο 54160)
· Τι ζητούν οι βάρβαροι του Δημοσθένη Κούρτοβικ στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (στείλτε ΒΑ 5 στο 54160)
· Ο τελευταίος Παλαιολόγος του Γιώργου Λεονάρδου στις εκδόσεις Λιβάνη (στείλτε ΒΑ 6 στο 54160)
· Αλδεβαράν του Παύλου Μάτεσι στις εκδόσεις Καστανιώτη (στείλτε ΒΑ 7 στο 54160)
· Τηλεμάχου Οδύσσεια του Δημήτρη Μίγγα στις εκδόσεις Μεταίχμιο (στείλτε ΒΑ 8 στο 54160)
· Όλα σου τα μαθα, μα ξέχασα μια λέξη του Δημήτρη Μπουραντά στις εκδόσεις Πατάκη (στείλτε ΒΑ 9 στο 54160)
· Του φιδιού το γάλα του Γιάννη Ξανθούλη στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (στείλτε ΒΑ 10 στο 54160)
· Η Μεγάλη Άμμος του Βαγγέλη Ραπτόπουλου στις εκδόσεις Κέδρος (στείλτε ΒΑ 11 στο 54160)
· Βίλα Κόμπρε του Αλέξη Σταμάτη στις εκδόσεις Καστανιώτη (στείλτε ΒΑ 12 στο 54160)
· Φτερά από μετάξι της Πασχαλίας Τραυλού στις εκδόσεις Ψυχογιός (στείλτε ΒΑ 13 στο 54160)
· Ραγδαία επιδείνωση του Θανάση Χειμωνά στις εκδόσεις Πατάκη (στείλτε ΒΑ 14 στο 54160)
και (εκτός συναγωνισμού) Παλιά, πολύ παλιά του Πέτρου Μάρκαρη στις εκδόσεις Γαβριηλίδης

[Οπως κάθε χρόνο, η επιλογή έγινε από τους τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν από την 1η Οκτωβρίου 2007 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, σύμφωνα με τους καταλόγους που δημοσιεύονται στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (www.biblionet.gr). Σημείωση: το μυθιστόρημα «Παλιά, πολύ παλιά» του συγγραφέα και προέδρου του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρου Μάρκαρη αναδείχθηκε μεν μεταξύ των 15 επικρατέστερων για το φετινό βραβείο από τις Λέσχες Ανάγνωσης, ωστόσο θα παραμείνει εκτός συναγωνισμού].

Οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν από τις 10 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2008, με sms στο 54160 (χρέωση κανονικού μηνύματος).
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 10 Δεκεμβρίου στην εκπομπή «Έχει Γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά στη ΝΕΤ.

Saturday, November 08, 2008 3:14:16 PM (GTB Standard Time, UTC+02:00)  #    Comments [27]  | 

Pick a theme: