Sunday, January 11, 2009

Είχαμε καιρό να τα πούμε, αλλά το νέο βιβλίο μου απορροφά όλο τον χρόνο μου, έχω πέσει με τα μούτρα και όσο βλέπω τις σελίδες από τον εκτυπωτή μου να πυκνώνουν, τόσο παθιάζομαι! Και αφού βιβλίο δεν μπορώ να διαβάσω, στράφηκα στην άλλη μεγάλη αγάπη το θέατρο! Το πρόβλημα όμως μεγάλο όταν οι προτιμήσεις των παιδιών συμπίπτουν με τις δικές μας, αλλά εκείνα δεν έχουν χρόνο! Και τότε τι κάνεις; Πας σε άλλες παραστάσεις, που δεν ήταν η πρώτη σου επιλογή, μέχρι το πρόγραμμα των παιδιών να ελαφρύνει λίγο και να πάμε όλοι μαζί, αφού έτσι θέλουν κι εσύ ως γονιός έχεις δώσει αγώνα για ν' αγαπήσουν το θέατρο! Το διήμερο λοιπόν πήραμε με τη σειρά τα έργα που.... δεν θέλαμε να δούμε! Και ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα!

Παρακευή 9 Γενάρη:  

                             

Το έργο είναι φάρσα του Cooney που οι θεατρόφιλοι τον ξέρουν καλά από το Παράξενο ζευγάρι που έχει ανέβει πολλάκις στις ελληνικές σκηνές. Το συγκεκριμένο με τον πρωτότυπο τίτλο "Out of order" ανέβηκε στο Λονδίνο το 1991 και πήρε το βραβείο Λώρενς Ολιβιε. Ο Βασίλης Τσιβιλίκας όμως, εκτός από την μετάφραση έκανε και μια πραγματική προσαρμόγη στα ελληνικά δεδομένα. Η υπόθεση γνωστή λίγο πολύ: Ο υπουργός Αδραχτόπουλος (Γιώργος Κωνσταντίνου)υποτίθεται οτι βρίσκεται στην Βουλή, αλλά στην πραγματικότητα είναι σε κεντρικό Αθηναϊκό ξενοδοχείο με την γραμματέα της Αντιπολίτευσης Σμαράγδα (Ίρις Πανταζάρα). Στο παράθυρο θα βρουν έναν άντρα (Γ. Ματαράγκας) που θα τον νομίσουν νεκρό και θα κληθεί ο ιδιαίτερος του υπουργού (Βασίλης Τσιβιλίκας) για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Το δωμάτιο του ξενοδοχείου γίνεται κέντρο διερχομένων. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου (Μάκης Ρευματάς), ο γκρουμ (Θανάσης Βισκαδουράκης), ο απατημένος σύζυγος (Δημήτρης Γεροδήμος) και η σύζυγος του υπουργού (Αθηνά Μαυρομάτη).

Δεν ξέρω τι θα λέτε μέσα σας διαβάζοντας την ανάρτηση (που θα είναι μεγάλη σήμερα) αλλά τα θεατρικά βήματα του Τσιβιλίκα τα παρακολουθώ εδώ και 20 χρόνια γιατί... γιατί μου αρέσει ο τρόπος που παίζει! Άλλοτε με απογοήτευε με τις επιλογές του, άλλοτε με τους συνεργάτες του, αλλά εκείνος ήταν πάντα ο ίδιος και έδινε τον καλύτερο εαυτό του στη σκηνή. αυτή τη φορά και το έργο ήταν καλό, είναι μια λύση αν θέλετε απλά να γελάσετε, αλλά και οι συνεργάτες του καλοί και δεν μιλάω για τις νεαρές δεσποινίδες-μοντέλες που τον συντρόφευαν, αλλά για τον εκπληκτικό Θανάση Βισκαδουράκη και τον πολύ καλό Δημ. Γεροδήμο της νέας φουρνιάς. Για τον Κωνσταντίνου θα έλεγα οτι απλώς προσπάθησε. Ξέρετε... όταν μεγαλώνεις στην σκηνή και έχεις πια τον πλήρη έλεγχο των εκφραστικών σου μέσων μάλλον....βαριέσαι να τα χρησιμοποιήσεις. Ή (στην περίπτωση του Τσιβιλίκα) τα κάνεις μανιέρα, βάζεις τον...αυτόματο και παίζεις..... Δεν πέρασα άσχημα, αλλά ίσως ήθελα κάτι άλλο.... Εντύπωση μου έκανε η προσέλευση πολύ νέων ανθρώπων στην συγκεκριμένη παράσταση που γέλαγαν με την καρδιά τους όπως όλοι άλλωστε. Εϊναι ένα έργο για να αποσπαστείς από την πραγματικότητα. Το ξεχνάς την άλλη στιγμή, αλλά όσο είσαι μέσα περνάς καλά! Το λέω για τις...δύσκολες μέρες που όλοι μπορεί να έχουμε!

Σάββατο 10 Γενάρη:

                                  

Το έργο είναι επίσης φάρσα του Neil Simon αυτή τη φορά σε μετάφραση Βάσια Παναγοπούλου. Κι εδώ ένας υπουργός, που υποτίθεται πυροβολείται στο αυτί την στιγμή που στο σπίτι του καταφθάνουν οι φίλοι του για να γιορτάσουν μαζί με τον υπουργό και την γυναίκα του την δέκατη επαίτειο του γάμου τους. Πρώτοι καταφθάνουν η Κρις και ο Κεν (Βάσια Παναγοπούλου και Κώστας Καζάκος), μετά η Κλαίρ και ο Λένυ (Μαρία Γεωργιάδου και Μπάμπης Χατζηδάκης), ακολουθούν η Κούκυ και ο Έρνυ (Γεωργία Καλλέργη και Κώστας Φαλελάκης) και τέλος η Κάσυ και ο Γκλεν (Νικολέττα Καρρά και Μιχάλης Αλικάκος). Αγγλικό το χιούμορ και εδώ η Παναγοπούλου έκανε μετάφραση και όχι προσαρμογή, αλλά το έργο έχει πολύ καλές στιγμές και πολύ, μα πάρα πολύ καλές ερμηνείες. Ένας κι ένας όλοι τους, αλλά εγώ λατρεύω τον Καζάκο σε οτι κι αν παίζει και ξεχώρισα τον Φαλελάκη και τον Αλικάκο. Μέχρι η Γεωργιάδου καταφέρνει ν' αφήσει στην ακρη τη συνηθισμένη της μανιέρα και να παίξει πολύ πολύ καλά την επιπόλαιη και...αφηρημένη Κλαιρ. Δεν μου θύμισε σε τίποτα τους τηλεοπτικούς της ρόλους όπως σε άλλες θεατρικές παραστάσεις που την έχω δει. (Επίσης μου θύμισε οτι πρέπει να διαβάσω το βιβλίο της 366 μέρες, μόλις τελειώσω το δικό μου και μαζί άλλα ....15 τουλάχιστον βιβλία!)

Αυτά τα νέα του διημέρου που πέρασε....θεατρικά και έρχονται τα καλύτερα καθώς έχω προγραμματίσει να δούμε πολλές, πολλλές, πολλές άπό τις πααααρα πολλές παραστάσεις που ανέβαίνουν και φέτος! Αν πάρετε έναν οδηγό, θα ξαφνιαστείτε! Δεν μετριόνται πλέον τα θέατρα στην Αθήνα! Έτσι, εκτός από τον Ζήκο που έχουμε ήδη αγοράσει τα εισητήρια για την επόμενη Κυριακή, είναι στο πρόγραμμα, Κιμούλης, Βαλτινός, Καραμπέτη (που τελειώνει στις 25), Παπαδόπουλος, Σταυροπούλου, Χαλκιάς και φυσικά Λαζόπουλος (άντε να βρεις εισητήρια!) και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Στις 6 Μαρτίου δε, ανεβαίνει το Κλουβί με τις τρελλές με Μπέζο-Φασουλή για 20 παραστάσεις (δεν χάνεται) και η προπώληση εισητηρίων άρχισε στο Παλλάς!

Να έχουμε να βλέπουμε!

ΥΓ: Μην με παρεξηγείτε που δεν απαντώ στο blog, στο face book ή που αργώ στα mails! ΓΡΑΦΩ!!!!!! ( Η μέρα μου ξεκινάει στις 7 και παίρνει φωτιά ο υπολογιστής μέχρι τις 4 το απόγευμα! Μετά είμαι σε...αποσύνθεση, όχι να γράψω δεν θέλω, αλλά να δώσω μια στον υπολογιστή να τον κάνω κομμάτια! Διαβάζω όμως όσα γράφετε! Πολλά φιλιά σε όλους σας!!!!!)

Sunday, January 11, 2009 11:35:32 AM (GTB Standard Time, UTC+02:00)  #    Comments [9]  | 

Pick a theme: