Monday, June 16, 2008
 Ζωή ερήμην   Μέσα στον ορυμαγδό των παρουσιάσεων και της περιοδείας βρήκα την ευκαιρία να διαβάσω και λίγο. Πήρα στα χέρια μου ένα βιβλίο που μου έκανε δώρο πέρσι η ίδια η συγγραφέας όταν την γνώρισα στο Ηράκλειο που είχα πάει καλεσμένη του κ. Δοκιμάκη και του βιβλιοπωλείου του. Η Ρένα Πετροπούλου, κατ' αρχήν με κέρδισε με το ζεστό της χαμόγελο και την αμεσότητά της. Ας πάμε όμως στο ίδιο το βιβλίο.....
 
Η Εργίνα μεγαλώνει χωρίς την μητέρα της, όπου μυστήριο καλύπτει τον θάνατό της, με τον πατέρα της μπον βιβέρ και χαρτοπαίχτη και με την παραμάνα της. Στην ενήλικη ζωή της, η γεμάτη κραιπάλες και καταχρήσεις ζωή του πατέρα της, τους οδηγεί στην χρεοωκοπία και η Εργίνα θα παντρευτεί ένα ύποπτο τύπο που έχει την δύναμη να γλιτώσει τον πατέρα της από την φυλακή και να του ξαναδώσει πίσω την περιουσία του. Τον σιχαίνεται και θα φτάσει κάποια στιγμή να γίνει πόρνη, σε μια προσπάθεια να τον εκδικηθεί για την δύσκολή ζωή που περνάει δίπλα του.
Παράλληλα παρακολουθούμε την ζωή του Σέργιου που μεγαλώνει καταπιεσμένος από τον πατέρα του και παντρεύεται μια γυναίκα το ίδιο καταπιεστική. Σε διαρκή φλας μπακ παρακολουθούμε την μυστηριώδη ιστορία της μητέρας της Εργίνας και την αιτία θανάτου της, καθώς και το παρασκήνιο γύρω από αυτό το θάνατο. Η Εργίνα θα εμπλακεί σε δολοφονία, θα βρεθεί κυνηγημένη στην Κρήτη όπου θα συναντήσει τον Σέργιο και θα τον ερωτευθεί όπως και εκείνος, αλλά τα πράγματα θα έρθουν ανάποδα για μια ακόμα φορά στη ζωή της.
 
Φυσικά δεν θα πω τίποτα άλλο, για να μην χαλάσω την έκπληξη (και το βιβλίο είναι γεμάτο εκπλήξεις) αλλά θα προσπαθήσω να κάνω μια αποτίμηση της κατάστασης. Κατ' αρχήν στα συν του βιβλίου είναι η καλαίσθητη γραφή της συγγραφέως. Είναι αναλυτική και κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μην γίνει κουραστική. Στα πλην όμως η ελαφρώς χαοτική παράθεση προσώπων (πάρα πολλά πρόσωπα) που παρεμβάλλονται και που οι λεπτομέρειες που δίνονται για την ζωή τους  αν έλειπαν δεν θα χάναμε τίποτα από την εξέλιξη, αντίθετα θα προχωρούσε πιο γρήγορα η πραγματικά ενδιαφέρουσα πλοκή.  Επίσης συμβαίνουν πάρα πολλά στην ηρωίδα. Αλλά πάρα πολλά! "Ενός κακού μύρια έπονται" θα έπρεπε να είναι το μότο της! Στα πλην το εξώφυλλο που δεν νομίζω οτι το βοήθησε ή θα το βοηθήσει. Δεν λέει τίποτα και μας παραπέμπει κάπου που το βιβλίο δεν έχει σχέση! Ο τίτλος ευρηματικός και συνάδει με την ιστορία. Η Εργίνα έζησε μια ζωή ερήμην της, οι εξελίξεις της καθόριζαν την μοίρα της. Το κακό την κυνηγούσε συνεχώς και μέχρι το τέλος.  Σαν φτερό στον άνεμο η ζωή της η μοίρα εξάντλησε όλα της τα κόλπα σε κείνη. από το οπισθόφυλλο αντιγράφω:
 
" Μια γυναίκα, η Εργίνα, κυριευμένη από ερμητικά κρυμμένα πάθη και εμμονές που έχουν σαν υπόβαθρο το μυστήριο του σκοτεινού θανάτου της μητέρας της, ωθείται μέσα από έναν γάμο τέλμα σε ακραίες καταστάσεις.
Ένα άντρας, ο Σέργιος, που καταδυναστεύεται στα παιδικά του χρόνια από τον πατέρα του και αργότερα από μια σύζυγο μέγαιρα, ψάχνει να γνωρίσει της ζωής την άλλη όψη. Τι θα συμβεί όταν οι πορείες και των δύο αναπόφευκτα συγκλίνουν;
Όταν θα ξεπεράσουν τα όρια και εμπλακούν σ' ένα καταλυτικό πάθος αλλά και σ' ένα στυγερό φόνο;"
 
Αυτό που έχω να πω εγώ, είναι οτι αν επιλέξετε το συγκεκριμένο βιβλίο να έχετε χρόνο να το διαβάσετε όσο μπορείτε πιο σύντομα γιατί αν το πιάνετε και το αφήνετε θα μπερδευτείτε και αυτό θα σας στερήσει το δικαίωμα να γίνετε κοινωνοί μιας πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας.
Με την Ρένα συναντηθήκαμε και στην έκθεση Θεσσαλονίκης και εκεί μου έδωσε και το επόμενο βιβλίο της που περιμένει κι αυτό τη σειρά του για να διαβαστεί. Το καλοκαίρι μόλις άρχισε και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και πολλά βιβλία!
Monday, June 16, 2008 6:20:42 PM (GTB Standard Time, UTC+02:00)  #    Comments [38]  | 

Pick a theme: