Sunday, December 07, 2008

Το παρακάτω κείμενο, μου το έστειλε ο Εξωραιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου-Καπανδριτίου Αττικής και το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον....

" Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ. Θέλεις να με βοηθήσεις; Τότε διάβασε τα παρακάτω και να ξέρεις πως αν κάτι θυμάσαι απ' αυτά όταν κάπου, κάποτε τυχαία ή για κάποιο λόγο με συναντήσεις, θα με κάνεις να νιώσω άνετα, δίνοντάς μου αυτό ακριβώς που χρειάζομαι:

1) Μόνο εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε.

2) Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά τυφλός. Μην με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, θυμώνω, σερφάρω, κάνω chat όπως κι εσύ!

3) Πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με τον σκύλο μου. Όμως μην με πιάνεις από τον ώμο ή από το μπράτσο. Ασε με να σε πιάσω εγώ. Έτσι θα νιώθω πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις.

4) Μην ρωτάς τον συνοδό μου: "Πώς τον λένε;", "Τι θέλεις να ψωνίσει;",Πού θέλει να πάει;" Ρώτησε εμένα, ξέρω κι εγώ να σου απαντήσω!Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους, μίλα και σε μένα!

5) Μην αποφεύγεις τις λέξεις:¨"Βλέπω", "Κοιτάζω", "Τυφλός" κλπ, τις μεταχειρίζομαι κι εγώ! Βλέπω με τα χέρια μου. "Βλέπω" σημαίνει αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι.

6) Σύστησέ με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη ή στο δωμάτιο μαζί μου. Μίλησέ μου όταν μπαίνεις και πες μου πότε φεύγεις. Με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ' αφήνεις να μίλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου.

7) Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου πού είναι η πόρτα στο δωμάτιο το μπάνιο, το παράθυρο κλπ. Κι αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δεν θέλω να κάνω ζημιές, γιατί ΜΠΟΡΩ να μην κάνω ζημιές!

8) Βοήθησέ με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου. Χρησιμοποίησε το πιάτο σαν ρολόι και πες μου σε ποια "ώρα" είναι το κάθε είδος του φαγητού μου. Πχ: "Το κρέας σου είναι στο έξι" Κοίτα το ποτήρι μου να είναι δίπλα στο πιάτο μου και πες μου αν είναι στο δεξί ή στο αριστερό μου χέρι για να το "δω" κκι εγώ όταν το χρειαστώ.

9) Μου αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις, το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται διαβάζοντας / περιγράφοντας όσα δεν μπορώ να δω.

10) Μου αρέσουν οι εκδρομές και τα πάρτυ. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισέ μου τους καλεσμένους σου.

11) Ξέρω να συμπεριφέρομαι. αν υστερώ σε κάτι βοήθησέ με. Δεν θέλω τον οίκτο σου, αλλα΄την φιλία σου! Μην μιλάς για την "θαυματουργό αντίληψη" των τυφλών. Μην ξεχνάς οτι όσα έμαθα, είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας!

12) Αν είσαι επρίεργος, θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημά μου, αλλά όχι μόνο γι αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Έχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπυ και απορίες, όπως κι ΕΣΥ!"

Χρειάζονται σχόλια; Ένα "σαβουάρ βιβρ" όχι για όσους έχουν προβλήματα όρασης, αλλά για όλους εμάς!

Sunday, December 07, 2008 5:04:59 PM (GTB Standard Time, UTC+02:00)  #    Comments [9]  | 

Pick a theme: